Joskus käy tosi ikävästi. Soma ei selvinnyt toisen pentueensa synnytyksestä, vaan menehtyi leikkauksessa toukokuun toisen ja kolmannen välisenä yönä. Seitsemän pentua kuitenkin selvisi, ja ne ovat nyt kahden eri sijaisemon hoivissa. Uskomme niistä kasvavan vahvoja koiria, vaikka Somaa ei mikään voikaan korvata.

Soma muistoissamme - kuva vuodelta 2007

Maanantaina 2.5. synnytys alkoi selvästi lähestyä, ja supistuksiakin tuli. Ne kuitenkin heikkenivät, ja Soma vaikutti siltä, että kaikki ei ole kohdallaan. Kun synnytys ei edennyt, se vietiin eläinlääkäriin saamaan apua. Synnytystä käynnisteltiin, ja ensimmäinen pentu syntyikin illalla normaalisti. Seuraava oli jumissa, ja päädyttiin keisarinleikkaukseen. Leikkauksessa havaittiin kohdun vauriot ja runsas sisäinen vuoto. Tästä nukutuksesta Soma ei enää herännyt.

Yhdeksästä pennusta selvisi seitsemän, kolme urosta ja neljä narttua. Öisten hätätoimien avulla saatiin tuttipulloruokinta ensihätään toimimaan, ja samalla käynnistettiin suuri kampanja imettäjän löytämiseksi. Tekstiviestit, puhelut ja sosiaalinen media valjastettiin orpopentujen avuksi, ja ensiapua saatiinkin heti. Seuraavana aamuna pennut siirrettiin Reppulin kenneliin, jossa oli Nila-narttu omien neliviikkoisten pentujensa kanssa.

Nilaa piti hieman totuttaa uusiin imetettäviinsä, mutta muutaman kerran jälkeen se oli jo ihan omatoiminen. Oli kuitenkin kovin työlästä siirtää narttua omien ja ottopentujen välillä parin tunnin välein yötä päivää, varsinkin kun Reppuleilla oli paikalla vain “lomittaja” Marjo. Pennut kuitenkin pääsivät alkuun Nilan hoidossa, josta erityiskiitokset Marjolle ja Mirjalle.

Nilaa totutetaan uusiin ottolapsiin

Tieto orpopennuista oli levinnyt todella laajalle, ja yhteydenottoja avuntarjoajilta tuli parin päivän ajan todella paljon. Pian neljä pennuista siirrettiin Vihtiin corginartulle, jolla oli ainoastaan yksi vuorokauden vanhempi pentu. Pari päivää myöhemmin siirtyivät loput kolme Aina Valpas -kenneliin Savoon, josta Johanna oli tarjonnut apua heti tilanteesta kuultuaan. Molemmissa paikoissa pennut on otettu hyvin hoitoon. Aina Valppaan web-kamerasta voi seurata emon ja eri-ikäisten pentujen elämää.

Nyt kun tilanne on rauhoittunut, on aika muistaa Somaa. Sitä persoonallista, ystävällistä ja leikkisää koiraa, joka oli äitinsä Ansan paras leikkikaveri tätä tavatessaan, erinomainen emo ensimmäisille pennuilleen ja todella rakastettu perheenjäsen. Itselleni Soma oli merkittävä koira, olihan se sijoitusnarttuni ensimmäisestä meillä kasvaneesta pentueesta. Usein sain kuulla Soman viisaudesta ja havaintokyvystä, ja ollessaan meillä hoidossa jotain kertoja nämä ominaisuudet tulivat tutuiksi. Soman elämä päättyi ennenaikaisesti, mutta toivotaan sen parhaiden ominaisuuksien jatkuvan jälkeläisissä.